På menyn

Jag utfodrar Axel och Theo med vad många kallar ”BARF”, den mer korrekta benämningen för mig är ”råmat”. I BARF-konceptet fodrar man med hela råa ben och delvis grönsaker, men jag fodrar med råmat från finska Mush😋 Jag ger Mush helfoder, färdiga bullar eller block! Även Hugo åt tills helt nyligen oxå råmat! Nu äter Hugo ett våtfoder Tyskland på burk (TerraCanis samt Rinti) p g a att han fick en kraftig bukspottkörtel inflammation i början av mars-21 och ska int äta foder med mer än 8% fett!

För att tillföra måltiderna med lite extra nyttigheter i form av örter/grönsaker så ger jag jag i mån av tillgång ett speciellt kallpressat fodertillskott som heter Zufleich (betyder Till kött) som tillverkas av Markus Mühle i Tyskland, innehåller grönsaker och diverse örter!
Axel får även en näve m Orijen Original eftersom hans mage funkar topp på det👌🏻

Ibland vankas det även lite extra gotta i form av t ex Kycklinghjärta, Kycklinglever! Brukar även mixa en morot i maten då och då!! Till vår första “mellis” Franz gav jag ej Mush då detta inte fanns på den tiden utan han blev utfodrad enligt metoden råa köttiga ben och vom!

Det jag ger i tillskott nu när vovvarna blivit äldre är glukosamin i form av Aktiv Häst, blir billigare än att ge Aktiv Hund, det är oxå mkt lättare att dosera eftersom det är i pulverform!

Förebyggande mot fästingar ger jag MSM men allra bäst mot fästing funkar cocosolja med doft som man applicerar i pälsen! Finns även andra giftfria alternativ! Sök på ”fästing” i sökrutan!

Utöver ovan meny serveras som lite tilltugg som t ex; ett och annat hembakat leverkex, torkad lever och torkad kyckling. När matte och husse äter lax till middag blir det även en bit till vovsen, självklart okryddad och antingen ugnsbakad eller kokad, Axel fullkomligt ÄÄÄÄÄÄLSKAR lax, vi brukar kalla honom för Laxel ibland ❣️

Ibland kan man behöva ge annat än råmat t ex när man är på resa och inte har tillgång till råmat hela tiden eller har glömt att tina mat vilket händer ibland 🙄

På resa kör vi ofta med våtfoder i burk från Rinti, nötkött är en favvo! Ibland blir det spannmålsfritt torrfoder, Orijen Original, men Hugo ska inte äta torrfoder så han får ngt annat i s f!

Jag tycker att man INTE ska ge hundar spannmål och därför kör jag på detta, att sedan grabbarna bus mår toppen och tycker att det är mums är ju bara bonus 🤗

Det som är viktigt att tänka på är att allt funkar inte på alla hundar, precis som vi är dom helt olika individer så man får helt enkelt testa sig fram vad som passar för just din hund!

Det går liksom inte att bara säga “min hund ska äta råmat”, det kanske inte passar alls för just den individen, MEN det är faktiskt så att det är ytterst få hundar som inte mår helt fantastisk på råmat 🙏🏻

Vill man kan man även blanda torrfoder med råmaten men undvik då att ha ett torrfoder med spannmål i! Det är för att råmat passerar snabbare genom tarmen än vad torrfoder m spannmål gör!

Anledningen till att jag började med råmat var att Franz fick problem med magen när han var drygt 2 år, och hade provat några torrfoder som inte fungerade, Orijen fanns tyvärr inte då?…Först började vi med ett vegetabiliskt bakat foder som hette Peak och till det kompletterade vi med snabbt uppkokt kött. Det fungerade bra.

När Franz var 6 år kom jag i kontakt med Eva på dåvarande Vallarens Kennel (Elvendreams heter den idag) i Vallentuna och då fick jag upp ögonen för råmat.

Eva på Elvendreams kennel är en superduktig djurhomeopat. Så synd att hon flyttat till Kramfors… 😥

Detta var 2001 och sedan dess har Franz och sedemera även Hugo, Axel och Theo ätit rått!

Axel är lite känslig i sin tarm så det blev perfekt när vi till slut hittade Mush som verkar funka toppen för honom, benen är ju malda och inte i någon större mängd, ca 10% av fodergivan, jag ger inga ben längre i form av kycklingvingar och liknande m t p att hans mage inte riktigt är gjord för det, dessutom finns det otroligt mkt antibiotika i kyckling och det tål inte Axel!

När Axel ibland blir lite svajig i magen brukar ger jag bara Orijen för den brukar balansera upp hans mage/tarm jättebra 🙏🏻

Axel får även Cellenzym för att hjälpa magen att spjälka maten eftersom han verkar ha lite dåligt med egna enzymer i magen som ska hjälpa till med matsmältningen!

Detta är mina tankar kring utfodring av hund och inte alls några pekpinnar till dig som fodrar annorlunda!

För mina är i alla fall råmat (eller för Hugo våtfoder i burk) det bästa som finns 🙏🏻

Kommentaren som jag alltid får av min veterinär, Hubert på Kungsängens veterinärklinik, när jag är där tycker jag säger det mesta…

“Ja du Ulla, jag skulle aldrig kunna gissa att dina hundar är så gamla som dom är, dom är i sååå fint skick”, Tack för det bästa Hubert  🥰