Hoppa till innehåll

Franz

Den blomstertid nu kommer

LP 1 Wellfiths Calahan “Franz”

19950826-20090312

e. multich Edelweis Tagri Wood

u. multich Argentas Lawinia

09-03-12 Sorgens dag. Franz har lämnat oss. Sorgen och saknaden är stor. Det blev så tomt, så tomt…

Det kommer aldrig att finnas en hund som Franz, han var en schnauzer av den gamla sorten. En riktigt cool kille med stor värdighet!

Vi hade turen att få ha många år tillsammans, men det var ändå en för kort tid. Franz blev 13 år, 6 månader och 14 dagar.

Franz har alltid varit en mycket speciell hund för mig.

Han kom till oss när han var 8 veckor, lördagen den 21 oktober 1995 hämtade vi honom i Åkersberga hos Susanne Almén på kennel Wellfith.

När jag satt med honom i knät på väg hem i bilen kunde jag inte fatta att det var sant.

Franz är en lugn och sansad herre och har varit så hela sitt liv, lite som Ferdinand (tjuren ni vet) som sitter och luktar på blommorna. På sommaren är han ute i trägården i princip hela dagarna.

Folk som träffar Franz säger nästan alltid samma sak, “va cool han är”. Franz är verkligen cool, han tar det mesta med ro, är nästan aldrig kopplad förutom för “syns skull”.

Franz och jag har gått många kurser, lydnad, agility och spår.

Vi har även tävlat i lydnad och kom faktiskt så långt som till LP 1 och ett 1:a pris i Lydnadsklass 2. Efter det vissnade vi nog lite båda två.

Vi började med spår efter det och det roar vi oss med som aktivering. Franz har en enorm nostryffel, det kanske inte syns på hans bilder men den är lika stor som en varghundstryffel så han har inte haft några problem med att hitta saker.

Franz har godkänt MH, han är även friröntgad HD ua.

Franz hade sina synpunkter när vi hämtade Hugo, tyckte att han var riktigt äcklig från början, men efter några veckor tyckte Franz att det var helt ok.

Nån dag efter det att vi hämtade Hugo kom sonens pinscher Midas på besök, helt lugnt gick Franz och ställde sig mellan Hugo och Midas som för att tala om för Midas att Hugo hör minsann till våran flock nu bara så att du vet det!   

Det är så kul att se hur mycket mer alert Franz har blivit sedan Hugo kom till oss.

Efter flera år av klippning av Franz så bestämde jag mig för att försöka trimma honom igen, han har blivit lite grå både av klippning och av åldern. Det gick jättebra och han blev så fin så. Fick tillbaka sin pepparosalt färg. Franz har en helt otrolig päls. Dessutom ser han inte ut som en knubbsäl när man trimmar.  

Vi brukar låta hundarna söka oss i skogen när vi är på prommis. Franz är verkligen supersäker när det gäller att hitta oss. En av oss håller båda hundarna och efter ca 5-10 minuter så släpps båda iväg.

Vilken fart de kommer med båda två.  

Farbror Franz har tappat bort mig två ggr i skogen när vi varit på prommis, börjar han bli lite senil min gamle raring?

Stannar och luktar på något oemotståndligt på marken och sen går han sin egen väg tills han kommer på att matte står och ropar från ett annat håll.

Han ser nästan lite förlägen ut när han kommer fram genom skogen från helt fel håll.

Det är varken fel på hörseln (öppnar man frolicburken så kommer han som ett skott även om han ligger och sover) eller synen (tar utan problem godis man kastar till honom i luften).  Förmodligen tycker han att man kan ta sig lite friheter och välja vilken väg man vill när man kommit upp i åldern. 

07-08-26 Idag fyllde Franz 12 år och still going strong. Lite bestämda åsikter har han fått med åren, som t ex hur andra hundar ska hälsa på äldre hundherrar. Är det inte tillräckligt artigt, då åker dom på däng!

08-09-06 Idag hämtade vi Axel och Franz gjorde ingen stor affär av det, han är så klok min fina farbror. Nosade runt lite och sen var det bra.