Det var det här med naturligt…

DEL 1 Fästingar

Som vanligt sticker jag väl ut hakan…igen…

Jag gillar det här med naturligt, både vad gäller mat och även annat, både till oss själva men även till våra 4-benta pälsklingar!!

Jag tänker alltid om det är nåt som ska ges till skäggisarna, skulle jag använda detta på mig själv eller skulle jag stoppa i mig detta själv?? Ja inte råmaten då men den räknas inte hit, hahaha…

Kan tala om att det är mycket som s a s hamnar i “papperskorgen” då!!

Det har varit många diskussioner på sociala medier om fästingbekämpningensmedlens vara och inte vara, vissa är verkligen emot, dit hör jag, och sedan har vi en hel hög med de som är för allahanda gifter bara pälsklingen slipper fästingar och är livrädda att vovven ska få någon fästingsjukdom, MEN en frisk hund med bra immunförsvar klarar av det mesta!! Fästingsjukdomar är otäcka men jag tror att i många fall gör vi våra vovvar en stor “björntjänst” genom att stoppa i/ge dom gifter = försvagar ett stark immunförsvar!!

Fästingar är det absolut äckligast djur jag vet, på andra plats kommer tvestjärtar, blääääää

Själv förstår jag ju inte riktigt hur man tänker när man låter sin kompis t ex svälja en tablett som tar död på fästningar som biter sig fast, hela hunden måste ju vara full med gift eller??

Men vi är ju alla olika och vi gör ju alla våra val eller hur…

Jag tänker så här, jag har 3 hundar, vi vistas ganska mkt i högt gräs/skog o mark…Jag visiterar mina 3 varje dag och visst en och annan fästing undkommer mina fingertoppar som har enormt känsliga fästingsensorer men dom som undkommer är ytterst få faktiskt!!

På Hugo har jag plockat så många fästingar så jag tappat räkningen, han var en fästingmagnet före kastreringen sen var han tydligen inte så smaklig längre…ALDRIG någonsin har jag tänkt att jag skulle ge honom ngt gift! Förra sommaren fick Hugo diagnosen Borrelia efter att vi tyckte han var trött o hängig, började medicinera och han blev ngt bättre, nu i efterhand vet jag att det INTE va Borrelian som var boven!! Var på senior koll i maj i år och får kommentaren av vår veterinär “proverna påvisar Borrelia” mitt svar blev att det hade han ev förra året, veterinärens svar “Okej då är det antikroppar han har” Så troligen var det samma sak förra året när diagnosen blev Borrelia! Allt som oftast reder en hund upp en Borrelia infektion helt av sig själv så troligen var Hugos Borrelia en gammal infektion som vi egentligen inte skulle behandlat!!!

Vi har provat naturliga alternativ i mängder, skulle nog säga att vi provat ALLT, ngr har inte funkat alls trots priset, några har funkat sådär, andra över min förväntan.

Fästingfria kommer mina aldrig att blir men dom är i a f fria från gifter från fästingmedel…och den dagen någon av dom blir sjuk så behöver jag inte tänka, “tänk om det var fästingmedlet??” Kanske får någon av dom en fästingsjukdom nån gång men som med ALLT när det gäller våra vovvar så gäller det att vara UPPMÄRKSAM!

Då är min undran, orkar man visitera sin vovve 1 gång/dag? “Vågar” man inte testa ngt naturligt alternativ för “tänk om det skulle funka och jag som har tryck i min hund xx ggr gift i xx antal år”

Men handlar det inte om att våra vovvar är våra familjemedlemmar? Finns det någon som själv skulle ta en tablett om nån läkare sa “ta den här så dör fästingen när den biter sig fast” nääää jag tror inte nån skulle göra det!!

Det som vi provat i naturlig väg är följande, inget av dessa har motsvarat mina förväntningar, skriver på en skala från 1 – 5!

1 = Ingen effekt alls på fästingar

5 = Viss effekt men inte tillfredställande

 • Bärnstenshalsband = 1
 • Brickor/taggar som man hänger runt halsen = 1
 • Brickor/taggar som avger ngn sorts ultraljud = 2
 • Catandog, en dyr bricka som ska räcka i 2 år = 2 knappt
 • Öljäst typ Dr Bradford = mellan 2 och 3
 • Fästninghalsband Petwise = 2
 • Örthalsband = 2
 • Örtpippetter att droppa i pälsen = 3
 • Eget hopkok av Timjan/Rosmarin/Vitlök/Citron som sprayas på inför varje prom (när man nu kommer ihåg att spraya….) = 3
 • TeaThree olja, som man för övrigt ska vara försiktig att applicera där hunden kommer åt att slicka = 3

Tror inte jag glömt något men har jag det så har jag troligen provar det oxå…

Att komma ihåg är att INGET naturligt fästing skydd kan skydda till 100% men upptäcker man att hunden får betydligt mindre fästingar av något naturligt man provar så fortsätt med det!!! Eller kanske kombinera 2 eller flera olika alternativ för att få ett effektivare skydd!!!

Det vi inte heller ska glömma i sammanhanget är att ALLA är olika, det som inte fungerar alls på en individ kan fungera fantastiskt bra på en annan!!

Kommer att skriva mer om detta med naturligt och även göra en utvärdering vad gäller hur de naturliga alternativ gällande fästingskydd som jag provar på mina skäggisar funkat!

Det vi provar just nu och med mycket gott resultat, ja visst hittar jag fästingar på mina men inte alls i samma utsträckning, är följande;

 • Cocos olja (med doft) gillar Kung Markattas ekologiska bäst, ta en klick i handflatan, gnugga tills den blir mjuk! Smörjer 2 ggr/vecka i ljumskar, i nacken så att det kommer ner i huden, dela pälsen och massera in, i armhålor, runt pungen (på hanhundar), från bröstbenet upp mot hakan/skägget, drar med ett finger längs nosryggen upp mellan ögonen oxå, bakom öronen, ja i princip fästingens alla favvo ställen!
 • MSM, 2krm på maten morron och kväll, detta medel är topp mot stela leder oxå!
 • Standart Päls B-vita, 1tsk på maten morron och kväll

LYCKA TILL!!

För er som har undringar och kommentarer, skriv gärna dessa här i kommentarsfältet! Jag måste godkänna kommentarerna så ni kommer inte att se er kommentar förrän jag godkänt den!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.