På menyn

Jag utfodrar våra hundar med vad många kallar ”BARF”, jag föredrar att kalla det ”råmat”. I BARF-konceptet fodrar man även grönsaker, men vi fodrar bara råmat i form av;

  • Vom
  • Kycklinghjärta, Kycklinglever
  • Kyckling, kalkon, lamm, lax och vilt
  • Ägg ett par ggr/vecka
  • Då och då serveras makrill eller sardiner i tomatsås, inte i olja

Jag ger inte mycket tillskott eftersom hundarna får i sig det dom behöver med ovan kost, Franz fick ett glucosaminpreparat för sina leder. Även Hugo och Axel får glucosamin varje dag, Axel för sina armbågar och Hugo i förebyggande syfte.

Keso någon gång ibland. Det gillar vovvarn skarp!

Lite örter brukar det oxå bli, nypon, brännässlor, mariatistel och maskros.

Utöver ovan meny serveras som lite tilltugg tuggpinnar, ett och annat hembakat leverkex, torkad lever och torkad kyckling.

Ibland kan man behöva ge torrfoder, t ex när man är på resa och inte har tillgång till råmat hela tiden eller har glömt att tina mat vilket händer ibland. Det som jag ger då är ett utomordentligt bra foder som heter Marcus Mühle.
Rekommenderas även till dig som bara ger torrfoder!

Vill man kan man även blanda med råmaten men jag brukar undvika att ge ben i samma mål som Marcus Mühle!

Anledningen till att jag började med råmat var att Franz fick problem med magen när han var drygt 2 år, och hade provat några torrfoder som inte fungerade, Marcus Mühle fanns inte då!

Först började vi med ett vegetabiliskt bakat foder som hette Peak och till det kompletterade vi med snabbt uppkokt kött. Det fungerade bra.

När Franz var 6 år kom jag i kontakt med Eva på dåvarande Vallarens Kennel (Elvendreams heter den idag) i Vallentuna och då fick jag upp ögonen för råmat.

Detta var 2001 och sedan dess har Franz och sedemera även Hugo ätit enligt denna metod.

Axel är lite känslig i sin tarm så det blir inga ben för hans del, till honom serveras benfritt lamm, benfri kyckling och benfri kalkon och nån enstaka gång lite lax. Oftast får han kokt polenta till och det har funkat jättebra. Axel får även ärtpuré eller torkade ärtor, det är mkt bra för hans tarmar. Lite blåbär blir det oxå emellanåt, håller ordning på magen.

Eva är även en superduktig djurhomeopat,

Hos Eva på Vallaren i Vallentuna kan man köpa det mesta av ovanstående meny.

Så här kan en näringsrik hundmiddag se ut, kaninskrov, vom och hjärtkross