På menyn

Jag utfodrar våra hundar med vad många kallar ”BARF”, jag föredrar att kalla det ”råmat”. I BARF-konceptet fodrar man även grönsaker, men vi fodrar bara råmat i form av Mush Vaisto , men ibland vankas det även lite gotta i form av t ex Kycklinghjärta, Kycklinglever! Brukar även finrivna en morot i maten då och då!! till vår fösta ”mellis” Frans gav jag ej Mush då detta inte fanns på den tiden utan han blev utfodrad enligt metoden, råa köttiga ben och vom!

Det jag ger i tillskott nu när vovvarna blivit äldre är glukosamin i form av Aktiv Häst, blir billigare än att ge Aktiv Hund, det är oxå mkt lättare att dosera eftersom det är i pulverform! Ger även ett tillskott som heter Alkagreen Artros som jag varmt kan rekommendera!!

Förebyggande mot fästingar ger jag Dr Bradfords öljäst och har för 3 veckor sedan (20180428) börjat ge Zeckweg som är ett tyskt medel, helt giftfritt!! Utvärdering av detta medel kommer att ske i höst!

Utöver ovan meny serveras som lite tilltugg som t ex; ett och annat hembakat leverkex, torkad lever och torkad kyckling. När matte och husse äter lax till middag blir det även en bit till vovsen, Axel fullkomligt ÄÄÄÄÄÄLSKAR lax, vi brukar kalla honom för Laxel ibland :lol:

Ibland kan man behöva ge torrfoder, t ex när man är på resa och inte har tillgång till råmat hela tiden eller har glömt att tina mat vilket händer ibland.

Jag använder inget annan än Orijen, vi kör på Original! Jag tycker att man INTE ska ge hundar spannmål och därför kör jag på detta, att sedan grabbarna bus tycker det är mums är ju bara bonus  :happy:
Rekommenderas även till dig som bara ger torrfoder! Kan nämna att min första ”mellis” Franz som var ganska kräsen när det gällde mat, valde Orijen framför råmaten :w00t: , det tycker jag säger en hel del!!!

Det som är viktigt att tänka på är att allt funkar inte på alla hundar, precis som vi är dom helt olika individer så man får helt enkelt testa sig fram vad som passar för just din hund!

Det går liksom inte att bara säga ”min hund ska äta råmat”, det kanske inte passar alls för just den individen, MEN det är faktiskt så att det är ytterst få hundar som inte mår helt fantastisk på råmat :smile:

Vill man kan man även blanda torrfoder med råmaten men jag brukar undvika att ge den i samma mål som Oijen!!

Måste man ge både och så ge torrfoder till ett mål och råmaten till ett annat!

Anledningen till att jag började med råmat var att Franz fick problem med magen när han var drygt 2 år, och hade provat några torrfoder som inte fungerade, Orijen fanns tyvärr inte då!

Först började vi med ett vegetabiliskt bakat foder som hette Peak och till det kompletterade vi med snabbt uppkokt kött. Det fungerade bra.

När Franz var 6 år kom jag i kontakt med Eva på dåvarande Vallarens Kennel (Elvendreams heter den idag) i Vallentuna och då fick jag upp ögonen för råmat.

Eva på Elvendreams kennel är en superduktig djurhomeopat. Så synd att hon flyttat till Kramfors…  :cwy:

Detta var 2001 och sedan dess har Franz och sedemera även Hugo och Axel ätit rått!

Axel är lite känslig i sin tarm så det blev perfekt när vi till slut hittade Mush som verkar funka toppen för honom, benen är ju malda och inte i någon större mängd, ca 8% av fodergivan, jag ger inga ben längre i form av kycklingvingar och liknande m t p att hans mage inte riktigt är gjord för det!

När Axel ibland blir lite svajig i magen brukar jag ge Mush benfria malda kyckling, den funkar toppen på honom :happy:

Axel får även ärtpulver och Cellenzym för att hjälpa magen att spjälka maten eftersom han verkar ha lite dåligt med egna enzymer i magen som ska hjälpa till med matsmältningen!

Detta är mina tankar kring utfodring av hund och inte alls några pekpinnar till dig som fodrar annorlunda!

För mina är i alla fall råmat det bästa som finns :happy:

Kommentaren som jag alltid får av min veterinär, Hubert på Kungsängens veterinärklinik, när jag är där tycker jag säger det mesta…

”Ja du Ulla, jag skulle aldrig kunna gissa att dina hundar är så gamla som dom är, dom är i sååå fint skick”, Tack för det bästa Hubert  :heart: