Hundlek…

Hundlek är något som de flesta tycker är livsviktigt för våra 4-benta vänner, MEN det gäller att tänka till här  :ermm:

Det är faktiskt så att de flesta skador på våra bästa vänner orsakas just i hundleken!

Krockar, snedtramp, vrickningar, vävnadsskador och i värsta fall,  benbrott  :shocked:

När jag nämner ”tänka till” så menar jag t ex hur mkt väger min hund jämfört med den tilltänkta ”lekkamraten”? Vilken ras är den tilltänkta ””lekkamraten”?

Träffade en hundbekant härom kvällen som skaffat sig en ny vovve som nu blivit 11 månader, en Eurasier, gick då med mina seniorer som inte är intresserade av lek med kreti och pleti  :wink:

Han utbrast, när ska vi få träffa Theo?? Skulle ju vara så kul för dom att träffas och busa…eller hur tänkte jag :getlost: men sa med min allra trevligaste ton, nja hur mkt väger din vovve? Svaret blev 27kg :pinch:

Förklarade vänligt för honom att jag inte kommer att låta Theo leka med hans hund, Theo väger 19 kg och hans hund 8 kg mer…såg framför mig Theo bli omkullsprungen, tacklad mm! Absolut inte värt den lekstunden och jag tror faktiskt att Theo inte ens skulle uppskatta en sådan lek, vis av tidigare erfarenheter med mina seniorer! Dessutom är det inte riktigt läge tycker jag att släppa ihop 2 tonårspojkar, går lätt över styr  :devil:

Jag låter kanske som en riktigt tråkig hundägare men mina andra två har tydligt visat när hundleken inte är kul…kommer och ställer som nära eller bakom mej, då är det dags att säga ”STOPP”! Oftast har jag redan uppmärksammat att det är dags att bryta!

Även om ”lekkamraten” kanske är i samma viktklass men av en annan ras…både Hugo och Axel visade tydligt att det INTE va kul alls att leka med den burdusa boxertiken som vi har mött ngr ggr :pouty:

Träffade för många år sedan en annan hundbekant som skaffat en riesentik som då var 5-6 månader, Hugo var 4 mån, åååå dom  kan väl få leka säger tikens matte, okej tänker jag det funkar väl….NOT! Hann tyvärr inte bryta direkt efter första gången hon sprang rakt på Hugo och tacklade omkull honom så han rullade runt och så fort han kom på fötter kutade hon omkull honom igen, STOPP sa jag det räcker nu, tikens mattes kommentar ”men dom leker ju”, Nej det gör dom inte, hon leker med honom  :angry:

Just där och då tror jag Hugo fick sin ryggskada som inte visade sig förrän han blev 11-12 år :sad:

Kan ju faktiskt vara så att det inte ens e kul att leka med samma ras…minns en schnauzerprommis för ett par år sedan, Axel hade spanat in en söt skäggistik och när vi kom till ett fält fick de som ville släppa sina skägg, sagt och gjort, iväg stack Axel och de två skäggis tjejerna som var från samma ”flock” , det blev tyvärr mobbing i kolossal format av Axel, tikarna var riktigt burdusa och Axel som är en ganska försiktig skäggis tyckte inte alls att det var kul utan frös liksom fast och blev bara stående för att inte åka på däng hela tiden  :dizzy: Jag gick och hämtade honom och fick en tacksam blick  :wub:

Det gäller att hålla ögonen öppna för att se leken inte går över styr, det gäller även att ha koll på att  våra skägg inte manglar till  en annan hund som kanske inte har en uppmärksam  matte/husse!

I slutet av 2017 började jag gå med Hugo och Axel till superduktiga Anna Nähl på Hundkuranten, koll av båda och laserbehandling av Hugo!

Anna sa att hon har aldrig träffat så mjuka och fina äldre vovvar :happy:

Kan tilläggas att mina skäggisar lekt sparsamt med andra hundar, inte p g a att jag sagt ”nej”, oftast har dom valt själva att avstå…

Fick av Anna bekräftat att hundlek oftast inte är av godo, hundar i samma flock som leker känner ju varandra men att låta våra hundar leka med diverse andra hundar i variera de storlek är inte alltid bra…

Anna berättade att hon kunde behandla en hund och nästa gång när hunden kom tillbaka var det lika illa med hundens som innan behandling och det visade sig att ägaren låtit hunden leka med både den ena och andra hunden…

Det finns massor med andra saker som vi kan aktivera våra hundar med som inte medför skador och som skäggisar tycker är kul, sen är det ju självklart kul om skäggisen får leka nån gång IBLAND med likasinnade…

Men röj varje dag med olika hundar är inget som jag rekommenderar…att leka med skäggisar i samma flock är en helt annan sak  :happy: fast här får man ju oxå bryta ibland  :lol:

Det var mina tankar om hundlek  :smile:

Fin lek mellan Axel 10,5 år och Theo 5,5 mån


2 reaktion på “Hundlek…Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:wub: :angel: :lol: :w00t: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :whistle: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :devil: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :wink: :sleeping: :wassat: :unsure: :smile: :tongue: :ninja: :alien: